Beusichem ligt in het rivierenland. Dat is een erg waardevol landschap. Je kunt de geschiedenis er nog goed in terug zien met de diefdijken, engen, broeken, grienden en de oeroude perceeltjes weiland langs slingerende wegen en bomen. Vooral ten Noorden van de provinciale weg is het oude landschap goed zichtbaar op de oude hoge oeverwal van de Lek.
Het landschap heeft zelfs een beschermde status, erkend als een Nationaal Landschap. Vooral de provincie Gelderland maakt zich sterk om deze gebieden te behouden. Kijk bijvoorbeeld naar de streekgids Betuwe en TIelerwaard. Daarin staat hoe gemeentes dorpsranden kunnen vormgeven in de stijl van het oude rivierenlandschap.
Wat maakt het landschap zo bijzonder en wat is er nog geregeld om het te beschermen?
De gemeente Buren heeft zich op verschillende manieren verbonden aan landschapsontwikkeling. In de FruitDelta Gebiedsagenda (2022) zijn het ‘Behouden en verbeteren van biodiversiteit in de regio’ en het ‘Behouden en optimaliseren van de ruimtelijke kwaliteit’ als belangrijke regionale integrale opgaven voor 2030 benoemd. Zo is er een strategisch landschapsplan met kansenkaart (Meegonzen in Rivierenland, 2022) en het Manifest Gonzend Rivierenland (www.gonzend.nl).
Daarnaast is er het 'groenblauw raamwerk voor Rivierenland', waarin een uitwerking wordt gegeven hoe gemeentes de bijzondere kanten van het landschap kunnen versterken. Buren is ook één van de ondertekenaars.
Wil je weten hoe dit landschap zo is ontstaan? Kijk bijvoorbeeld het webinar terug. Met die kennis kijk je met nog meer liefde naar dit gebied dat bescherming nodig heeft.