Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Melding Menu
FacebookTwitter Melding Whatsappgroep Contact

Reactie op bericht Gelderlander petitie koning

Beusichem Leeft deed in een petitie eerder deze maand een beroep op de koning om te bemiddelen bij de verkoop van grond in Beusichem Zuid. Uiteraard doen we dat met respect voor zijn positie. Een krantenartikel van de Gelderlander bracht zaterdag wat twijfel over die petitie. We zouden iets niet begrepen hebben. Hoe zit dat?      

Over de petitie aan de koning schreef de Gelderlander het volgende: ‘Beusichem Leeft deed het verzoek aan de koning om bouwgrond in Beusichem-zuid niet voor de hoogste prijs te verkopen. Maar de koning heeft volgens de Rijksvoorlichtingsdienst al twintig jaar geen banden meer met de eigenaar van de grond, stichting Koninklijk Weeshuis Buren.’

Deze tekst komt uit de Gelderlander van 16 maart, waarin staat dat de petitie aan de koning volgens de RVD op een misvatting is gebaseerd. We willen graag op basis van de statuten uit 2001 van stichting het Weeshuis onze petitie nog eens uitleggen. 

Wat speelt er?

Er is grond in Beusichem-Zuid waarop gebouwd gaat worden waarschijnlijk. Stichting Het Weeshuis Buren is volgens het Kadaster eigenaar van die gronden. Die stichting is aan het Koninklijk Huis gelieerd (waarover later meer). Als de stichting de grond voor te hoge prijs verkoopt, kunnen we niet genoeg betaalbare woningen bouwen voor eigen jongeren en ouderen en krijgen we teveel hoogbouw in Beusichem. Anders is het niet terug te verdienen. Beusichem Bouwt heeft signalen dat het Weeshuis inderdaad voor een grondprijs gaat, die gebaseerd is op hoge Randstad-prijzen. Beusichem Leeft heeft diverse keren gevraagd aan de stichting (Weeshuis) dat niet te doen, maar een gangbare prijs moet vragen bij verkoop aan de gemeente. Dat is het doel van de petitie.

De rol van de koning, de graaf en Weeshuis

Belangrijk is dus de rol van de koning. Heeft hij wel iets te zeggen over de verkoop van de grond? De koning is volgens de statuten van het Weeshuis nog steeds betrokken bij de stichting en dat kan volgens ons ook bij grondtransacties. De koning benoemt de bestuurders van de stichting (curatoren) en kan bij grondtransacties ‘desgevorderd’ het besluit nemen (artikel 6 van de statuten van stichting Het Weeshuid Buren). De koning kan dus volgens ons wel een besluit nemen over grondtransacties, op basis van de eigen statuten van het Weeshuis. Hij moet daar wel voor worden gevraagd of gevorderd.

Dan komen we bij de rol van de koning als graaf van Buren. Die titel heeft de koning natuurlijk alleen op historische gronden. Hij heeft officieel niets meer te zeggen over gemeentelijke zaken. Toch is er een historische verantwoordelijkheid, vindt Beusichem Leeft. Zijn voorouders moesten het beste doen voor Beusichem, we vragen hem dat nu ook. Dan is er nog de taak van een weeshuis. Die moet toch gevoel hebben bij een dak boven het hoofd voor jongeren. Die drie zaken (rol koning bij stichting, oude rol als graaf en doel van een oud weeshuis) maken dat Beusichem Leeft de petitie heeft gericht aan de koning.

Dat de koning geen eigenaar van de gronden is, weten we. Hij wordt zelf niet beter of slechter van verkoop van de gronden in Beusichem. De opbrengst van de gronden wordt gestoken in monumentenzorg voor het Weeshuisgebouw. Dat kan niet reden zijn voor de hoogste prijs te gaan. Het gaat ons om die drie andere zaken (rol koning bij stichting, oude rol als raaf en het maatschappelijke doel van een oud weeshuis) waardoor we de koning vragen zijn invloed proberen uit te oefenen op het verkoopproces.

Zorgen over uitkomst

Ondertussen is de vertegenwoordiger van de koning (de commissaris van de koning van Gelderland) met de gemeente Buren overeen gekomen een taxateur in te schakelen. Die moet een realistische prijs voor de grond bepalen. Beusichem Leeft is echter bezorgd dat hier toch een prijs uitkomt die het moeilijk maakt een dorpse wijk te bouwen met genoeg betaalbare huizen voor jongeren en ouderen.

 

Dit is de tekst van onze petitie: “Betaalbare huizen voor jongeren en ouderen! Dat vragen we ook aan de koning. Het Koninklijk Huis heeft via stichting Koninklijk Weeshuis Buren bemoeienis met bouwgrond in plan Zuid in Beusichem. Die stichting wil verkopen tegen een hogere prijs dan past in de regio. Verkoop voor een redelijke prijs aan gemeente Buren. Zij kan dan met inwoners samenwerken aan een mooie dorpse nieuwe wijk. Daarin moet ruimte zijn voor groen en betaalbare woningen voor ouderen en jongeren uit het dorp.”

Beusichem Leeft schreef eerder in de toelichting dat het Koninklijk Huis eigenaar is van de gronden. Dat is door tussenkomst van de stichting inderdaad geen juiste weergave. 

© 2016, Beusichem Leeft! | Webmaster | Privacy