Hoe breng je kennis over de historie van Beusichem over naar nieuwe inwoners? Kun je de historie levendig maken door bijvoorbeeld een puzzelrit of oude filmbeelden op internet waarbij vooral oudere inwoners aangesproken gaan worden.
Ook is het idee geopperd om „autochtone‟ Beusichemmers (beter) kennis te laten maken met nieuwkomers in Beusichem. Dit zou kunnen door bijv. oudere Beusichemmers te laten vertellen over de historie en het roemrijke verleden van Beusichem.
Dorpsgenoten worden opgeroepen om historisch materiaal beschikbaar te stellen zodat e.e.a. op de site gezet kan worden voor nieuwe inwoners en evt. ook een presentatie kan worden gehouden.
TV Gelderland het programma Sparren van 25 juni 2012 over Olympisch roeikampioen 1924 Teun Beijnen in Parijs is leuk om te zien omdat hij op Engelenburg heeft gewoond!!! Bekijk programma...
In 1961 bestond de paardenmarkt 500 jaar. Dat was het moment waarop een video is gemaakt van Beusichem en Zoelmond. De Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen gaf de opdracht. Het is een prachtig tijdsdocument, leuk voor Beusichemmers van geboorte en nieuwkomers. Een kort voorproefje:
‘Nou wille we om beurt hier wat praote, zo as ’t dialect in Beuzekom op t ogenblik is’
We werden door een inwoner van Beusichem gewezen op oude geluidsopnamen over Beusichem uit 1963. Een groep bewoners vertelt over Beusichem en doet dat om het dialect vast leggen. Het geeft een prachtig beeld van Beusichem 50 jaar geleden. ‘Voor altaid vereeweg’ (voor altijd vereeuwigd). Het gaat over de paardemarkt, over de ‘problemen tussen Beuzekommers en Zoelmonders’. Over de kermis op de paardenmarkt die wel zal aflopen in de loop der jaren (dat hadden ze mis).
We zijn erg benieuwd naar meer informatie over deze opname waarvan wel een transcriptie is. De naam van Coen van Welij wordt ondermeer genoemd. Omdat het de bedoeling van deze bewoners was een tijdsdocument te maken, zetten we het hier op de website. Het is uniek materiaal: Luistert u maar...